#14 Wat komt er kijken bij het starten van een bedrijf.

Als startende ondernemer kom je een hoop dingen tegen. Ik zelf ben altijd in loondienst geweest en dat was wel heel makkelijk. Je kreeg elke maand geld en wist precies hoeveel. Dit was makkelijk maar uiteindelijk gaf het werk mij ook veel stress. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik met manager sprak dat ik mijzelf niet meer kende en diegene die ik was vond ik niet zo leuk. Na het overlijden van mijn vriendin in 2017 ben ik hier wel over gaan nadenken.

Hierdoor besloot ik voor mijzelf te beginnen. En wat heb ik het onderschat wat het betekent om ondernemer te zijn. Er komt namelijk enorm veel op je af. Je krijgt te maken met marketing, sales, boekhouding, websites, Social media en Wie is mijn ideale klant. En niet te vergeten wat wil ik gaan doen en hoe kan ik dat gaan uitbreiden.
Ik had alles wat ik genoemd heb nog niet zoveel ervaring. Dus wat heb ik gedaan is ik ben cursussen gaan volgen, boeken gaan lezen en filmpjes op YouTube gaan kijken. En waar je dan achter komt, is dat je met zelf studie een heel eind komt.

Waar ik veel over geleerd heb zijn o.a. Social media. Facebook, Instagram, LinkedIn en Pinterest daar ben ik nu veel meer op te zien. En jeetje wat is dat een grote wereld waar ook van alles en nog wat mogelijk is. PS Dat had ik in 2017 echt niet van mijzelf verwacht toen ging ik zelfs nagenoeg nooit op de foto.
Natuurlijk kon een website ook niet ontbreken en die heb ik gemaakt met behulp van YouTube.
Social media Dacebook Instgram LinkedIn

Nog iets waar ik heel weinig van wist is belastingen. Als je namelijk in loondienst bent gaan er automatisch dingen van je loon af. Dat zijn loonbelasting en zorgverzekeringswet. Natuurlijk weet je dat wel, maar ja dat vergeet je zo snel.
Dus zodra je met je boekhouding aan de slag gaat komen deze belastingen tevoorschijn. Dit is geen probleem, maar dan moet je er dus rekening mee houden dat dit ook bij het bedrag wat je vraagt verwerkt zit. Voor loonbelasting ligt het eraan wat je verdient maar is toch gauw 38%. Wat dus betekent voor elke 100 euro die je netto verdient gaat er 38 euro naar de belasting.
Ja leuker kunnen ze het niet maken wel makkelijker.
Belastingdienst

Belasting is het wat minder leuke aspect van het beginnen van een eigen bedrijf.
Wat mij nog steeds motiveert om verder te gaan is dat ik zoveel andere dingen leer. Je leert enorm veel nieuwe mensen kennen. Ik heb bijvoorbeeld deze week een gesprek gehad met een zorginstelling om te kijken of we een programma voor ouderen kunnen maken. Dit om hun te leren schilderen, want ja je bent nooit te oud om te leren. Ok eerst nog even uitvinden of ze het leuk vinden, maar dat is met alles.
Ik ben me nu aan het verdiepen in het ontdekken wat ik echt het leukst vind om te gaan doen. Ik heb namelijk een heleboel ideeën maar goed dat is niet haalbaar om allemaal te doen. En om daar wat structuur in te gaan krijgen is dan wel handig.

Waar ik wel tegen aan loop is dat alles ook veel tijd kost en mij dus afhoudt van wat ik echt leuk vindt.
Ik heb dus ook besloten om hulp te gaan vragen voor de dingen die ik niet leuk vind en anderen beter kunnen. En dat is iets wat ik heel lastig vind dus ook weer een nieuw leermoment.

Nu ik terug kijk op mijn begin periode kan ik met recht zeggen dat ik echt een hoop geleerd heb. Wat ik ook doe is dat ik meer uren draai als in loondienst, maar ik heb er geen seconde stress van en dat is het mij meer dan alles waard.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Timothy

    “Stap een is in staat zijn om je modemerk in een paar woorden te beschrijven. Tegenwoordig lijkt het wel of niemand dat meer kan. Wat voor gevoel krijgen je klanten bij je merk? Branding gaat over de gevoelens van je doelgroep. Perfecte branding geeft ze een gevoel van comfort en acceptatie, maar ook ambitie en verlangen, waardoor ze elk seizoen weer bij je terugkomen. De volgende vragen kunnen je op weg helpen: Wat voor reputatie moet je merk hebben? Wat zijn de kernwaarden van je merk? Op welke manier wil je je merk visueel presenteren? En met de antwoorden op deze vragen moet je aan de slag gaan.”

Geef een reactie