Ondernemen is als het maken van een schilderij

Als startende ondernemer komt er een hoop op je af. Je balans vinden in werk en privé is dan niet altijd even makkelijk. Dit zijn dingen die je ’s nachts wakker kunnen houden. Ik snap dit helemaal want je wilt graag dat je bedrijf slaagt en dat kost in het begin heel veel tijd en energie.

Ik zie dit ook in mijn workshops. Waar ik eerst begon met het aanbieden van een eenvoudige workshop waarbij ik dacht dat ik alleen maar schilderles zou geven, merk ik dat ik in zeer korte tijd enorm aan het veranderen ben. Een van de dingen die ik merk is dat ik nu ook mensen kan lezen tijdens het proces tot het maken van een schilderij. Wat ik hiermee bedoel is dat ik kijk naar het begin en het eind van een schilderij en zie dan het volgende gebeuren:

Eerst mag er gekozen worden wat er geschilderd wordt, wat al de eerste lastige keuze oplevert. Vervolgens heb je dan een wit doek en ja, hoe ga je dan beginnen? Dat is meestal het eerste wat er gevraagd wordt. Dat leg ik uiteraard rustig uit. En dan begint het proces.

Tijdens dit hele proces kun je echt je ware ik naar voren zien komen.
Wat zijn jou voorkeuren?

  • Wat zijn jou voorkeurenDe Schilderijares Ilse Brundel Handen
  • Sta je sterk in de wereld of juist niet?
  • Heb je nog wat te verwerken?
  • Op welke plek zet je jezelf?
  • Ben ik goed genoeg?
  • Kan ik dit wel?

Dit is te zien aan hoe iemand schildert, hoe je met je spullen omgaat. Hoe je de verf wel of niet durft te gebruiken, maar ook hoe gebruik je het doek.

Het hele proces is zeer leerzaam omdat ik zelf hier ook doorheen ben gegaan en dus begrijp wat er in jezelf plaats kan vinden tijdens het schilderen. En de grootste strijd is de strijd met jezelf.

Het maken van een schilderij is dus net als het beginnen met ondernemen werken aan een mooi eindresultaat voor zowel jezelf als wat je op het doek hebt gemaakt.
Ga de uitdaging aan en kom schilderen.
Geef je hier op

Geef een reactie