The Work van Byron Katie gebruiken als ondernemer

Als ondernemer leer je elke week wel weer iets bij. Is het niet over je bedrijf is het wel weer over jezelf. Je kunt best wakker liggen van hoe je de touwtjes weer aan elkaar moet knopen. Deze week heb ik geleerd over Byron Katie en wat gedachten zowel met je kunnen doen.

Ieder mens heeft gedachten leuke en minder leuke. Deze gedachten kunnen heel veel invloed hebben op jou en je omgeving. Ik heb zelf een paar jaar enorm gefrustreerd rond gelopen wat heel vervelend was voor mijn omgeving. Het was zelf zo erg dat op een gegeven moment mijn paarden geen zin meer hadden om bij mij in de buurt te komen. En geef ze eens ongelijk. Het feit dat ik zelfs mijzelf niet leuk meer vond was toen al een teken dat ik over mijn grens heen aan het gaan was en dat dat moest stoppen. Maar ja hoe?

Door 365 dagen succesvol ben ik in 2018 in aanraking gekomen met Byron Katie van The Work. Daar heb ik toen niet zoveel mee gedaan, maar afgelopen week is hier weer meer aandacht op bevestigd. Zij heeft zelf 10 jaar in een Burn out gezeten en is hierdoor echt letterlijk op de grond terecht gekomen om er daarna weer sterker uit te komen.

Byron Katie The Work

Zij heeft dit gedaan door haar gedachten te gaan analyseren en wel met de volgende vragen:
1.       Is je gedachte waar: Ja/ Nee
2.       Weet je absoluut zeker dat het waar is: Ja/Nee
3.       Hoe reageer je, wat gebeurt er als je die gedachte gelooft?
4.       Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Heb je deze vragen goed geanalyseerd dan draai je de gedachte om:
1.       Naar het tegenovergestelde
2.       Naar jezelf
3.       Naar de ander

Tijdens dit proces kwam ik erachter dat je soms heel erg hardnekkige gedachten hebt die eigenlijk geen grond hebben om op te staan. Een daarvan is dat je niet goed genoeg bent. Wat volgens mij heel veel ondernemers hebben en zeker creatieve ondernemers. Dat is dan toch een van je grootste onzekerheden en die draag je soms al heel lang bij je.

Als je dit dus analyseert kom je op het volgende:
1.       Is je gedachte waar: Ja
2.       Weet je absoluut zeker dat het waar is: Nee
3.       Hoe reageer je, wat gebeurt er als je die gedachte gelooft?
Dan zou niemand bij jou willen zijn en zou je geen werk hebben. Dan ben je gefrustreerd, gestrest en ook bang voor de onzekere toekomst.
4.       Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Dan zou je vrij zijn om te creëren wat je wilt en het werk doen wat je zo graag wilt. Je kunt niet in de toekomst kijken dus geen angst ervaren.

Als je de stelling omdraait kom je op het volgende:
1.       Het tegenovergestelde: Jij bent goed genoeg.
2.       Naar jezelf: Ik ben goed genoeg.
3.       Naar de ander: Ik vind de ander goed genoeg.

Dit is uiteraard een heel simpel voorbeeld maar als je hier langer voor gaat zitten zie je dat je gedachte je soms enorm voor de gek kunnen houden. Weer een leuke leerschool waar je een hoop van kunt leren als ondernemer en je ook veel rust kan geven.

Geef een reactie